Acasă | Blog | Bucătărie lungă și îngustă – o problemă ușor de rezolvat

Bucătărie lungă și îngustă – o problemă ușor de rezolvat

Bucătăria pe care oricine și-ar dori-o ar fi una pătrată, spațioasă, în care există suficient loc pentru a putea aranja mobila și electrocasnicele. Cu toate acestea, de multe ori casa în care locuim are o bucătărie lungă și îngustă, fapt ce ne determină să gândim foarte bine cum aranjăm lucrurile astfel încât să avem suficient spațiu pentru activitățile cotidiene în timp ce păstrăm și ustensilele necesare.

Așadar, dacă ai cumpărat casa visurilor și ai de-a face cu o bucătărie lungă și îngustă nu-ți pierde  speranța – există o multitudine de posibilități pentru a o face să arate așa cum ți-ai dorit.

Stiluri potrivite pentru o bucătărie lungă și îngustă

Într-o bucătărie lungă și îngustă nu este indicat să folosiți stiluri decorative ce au detalii de influență barocă. La polul opus, stilul scandinav sau minimalismul high-tech ar putea fi o opțiune înțeleaptă. Aceste stiluri utilizează linii curate care ajută la gestionarea proporțiilor camerei. În ciuda faptului că este poisibil ca încăperea să aibă, de fapt, o suprafață mare, o bucătărie lungă și îngustă poate crea senzația că nu aveți suficient loc atunci când vă aflați în ea, prin urmare trebuie să apelați la toate secretele pentru a o decora eficient.

Funcționalitatea și organizarea într-o bucătărie lungă și îngustă

Dacă bucătăria dumneavoastră are o lățime de aproximativ 2 metri, nu aveți foarte multe opțiuni și ar trebui să împachetați tot ce este necsar într-un amplasament funcțional situat de-a lungul unuia dintre pereții alungiți. În unele situații, spațiul vă poate permite chiar să aveți mobilier în formă de „L”.

Dacă spațiul funcțional ar necesita mai mult decât spațiul disponibil, puteți dubla suprafața de lucru și cea de depozitare prin instalarea a două pachete funcționale paralel pe ambii pereți ai lungimii camerei.

blat din quartz compozit

Într-o bucătărie lungă și îngustă cea mai bună decizie pentru plasarea frigiderului este la intrare, dacă există suficient spațiu după ușă. În caz contrar, ați putea folosi spațiul din altă cameră sau să instalați niște rafturi frigorifice. În ceea ce privește cuptorul, puteți opta pentru un cuptor electric având în vedere că ar fi mai economic din punctul de vedere al gestionării spațiului.

Un loc pentru zona de cină poate fi plasat lângă geam, mai ales dacă este situat pe peretele îngust, opus intrării în bucătărie. Altminteri, puteți așeza un bar sau un dulap de bucătărie lângă unul din pereții lungi ai bucătăriei și să îl folosiți drept loc de cinat.

Configurații posibile pentru a remodela o bucătărie lungă și îngustă

Bucătăria aranjată în linie dreaptă este o soluție simplă pentru încăperi înguste, în special pentru cele cu pereți înalți. Acest tip de aranjament se potrivește chiar și bucătăriilor deschise. Dulapurile principale din bucătărie sunt aranjate pe un singur rând, într-o manieră compactă. Astfel, zona de gătit și de spălat includ chiuveta, frigiderul și spații de stocare în linie dreaptă. În plus, puteți amenaja și o mică zonă pentru luat cina.

Bucătăria aranjată în stilul „galerie” – acest design poate fi folosit cât timp există suficient spațiu între o parte și cealaltă a bucătăriei. Ar fi indicat să existe o distanță minimă pentru a putea avea spațiu suficient de mișcare. Este bine să plasați zona de gătit și pe cea de spălat în aceeași zonă pentru a fi la îndemână atunci când pregătiți masa. Pe cealaltă parte, puteți așeza frigiderul și celelalte dulapuri de bucătărie. În acest caz, zona de luat cina ar trebui să fie amplasată lângă fereastră, aceasta fiind fie de tipul unui bar – tip blat, fie o masă normală dacă spațiul vă permite.

Bucătăria în formă de „L” – este mai puțin întâlnită, însă poate fi o opțiune bună atunci cînd există o zonă puțin mai largă unde puteți plasa frigiderul și un dulap mic. Restul dulapurilor din bucătărie poate fi așezat în linie dreapta, întocmai cum am menționat mai sus.

quartz compozit

Sfaturi și trucuri pentru a remodela o bucătărie lungă și îngustă

Nu este recomandat să instalați dulapuri ori rafturi până la tavan, ba chiar este o idee bună să păstrați un spațiu pentru o nișă unde să instalați lumină ambientală.

Cu toate acestea, dacă aveți o bucătărie lungă și îngustă cu o suprafață redusă și singura opțiune este să aranjați mobilierul până la tavan, folosiți corpuri de mobilă cu fațete din sticlă și interior deschis, cu lumini integrate.

Mobila de bucătărie este adesea voluminoasă și masivă, astfel încât plasarea ei poate înrăutăți proporțiile neplăcute ale spațiilor înguste. Pentru a remedia acest efect poate fi o idee bună să lasați spații deschise, idei utile fiind neplasarea mobilierului până la tavan, folosirea unor rafturi intercalate și alegerea înțeleaptă a paletei de culori pentru design. În general, mobilierul trebuie să pară aerisit, iar nu masiv.

Materialele lucioase, în special pentru fațete, sunt preferate deoarece reflectă lumina. O altă idee ce poate fi folosită cu brio într-o bucătărie lungă și îngustă este aceea a plasării oglinzilor pe post de elemente decorative, bineînțeles, dacă se potrivesc stilului adoptat de către dumneavoastră.

amenajarea bucatariei

Cele mai potrivite culori pentru o bucătărie lungă și îngustă

Contrastele puternice și culorile îndrăznețe se potrivesc destul de greu în spațiile mici ori înguste. Pentru acest motiv, este indicat să folosiți culori care ajută la crearea impresiei de expansiune a spațiului. Aceste culori se regăsesc în spectrul rece, precum alb, gri, albastru, verde, verde-mentă ori argintiu. Indiferent de paleta de culori pe care o veți alege, este ideal ca în orice combinație să se regăseasca alb în proporții generoase. Albul și griul combinate într-un stil scandinav vor face ca bucătăria dumneavoastră să arate perfect atunci când veți decide să o reamenajați.

Iar dacă și baia este mică și îți dorești să te folosești de tot spațiul, te invităm la o scurtă lectura despre ”Cum organizezi o baie mică”. Sperăm să te ajute!

bucatarie lunga si ingusta

Citește și alte articole

© 2023 BlaturideBucătării.ro | Toate drepturile rezervate

Dezvoltat și dichisit de pavels.ro

You cannot copy content of this page